Salderingsregeling & dynamische energie — Hoe werkt het?

Blije man en kind voor huis met zonnepanelen

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, zoeken steeds meer huishoudens naar slimme manieren om hun energieverbruik te beheren en kosten te besparen. Voor iedereen met zonnepanelen en een groeiende interesse in dynamische energiecontracten, biedt de huidige energievoorziening veel mogelijkheden. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder!

Huis in de natuur met zonnepanelen

Salderingsregeling in 2024

De salderingsregeling is een belangrijk aspect voor huishoudens met zonnepanelen. Deze regeling stelt je in staat om de energie die je opwekt en teruglevert aan het net te verrekenen met de energie die je afneemt. In 2024 blijft de regeling grotendeels behouden, maar er zijn enkele belangrijke wijzigingen die je moet weten.

Eerder dit jaar werd aangekondigd dat er eventueel na 1 januari 2027 gestopt zou worden met salderen, echter is dit nog niet definitief, omdat dit voorstel van het kabinet nog eerst door de tweede & eerste kamer behandeld moet worden. Dit zou dus betekenen dat je je teruggeleverde stroom niet meer kunt wegstrepen tegen je verbruikte stroom. Het doel hiervan is om huishoudens te stimuleren om meer van hun eigen opgewekte energie direct te gebruiken, bijvoorbeeld door middel van energieopslag of slimme energiebeheer strategieën.


Blije vrouw achter laptop na het zien van de mogelijkheden met dynamische energiecontracten

Dynamische energie: Wat is het?

Dynamische energiecontracten zijn definitely de toekomst van energiebeheer. In plaats van vaste tarieven voor elektriciteit, bieden deze contracten tarieven die kunnen variëren op basis van vraag en aanbod op de energiemarkt. Dit betekent dat de prijs die je betaalt voor elektriciteit gedurende de dag kan veranderen, afhankelijk van de marktomstandigheden. Heb je zonnepanelen? Dan kan dit bijzonder voordelig zijn! Je kunt er namelijk voor kiezen om energie te gebruiken wanneer deze het goedkoopst is en terug te leveren wanneer de prijzen hoog zijn. Hier heb je natuurlijk wel wat extra spullen voor nodig, zodat je de energie slim kan gaan sturen.

Dynamische energiecontracten bieden niet alleen financiële voordelen, maar dragen ook bij aan een duurzamer energiegebruik. Door gebruik te maken van energie op momenten dat deze overvloedig en goedkoop is, help je het energienet te stabiliseren en de noodzaak voor fossiele brandstoffen te verminderen. Win-win dus!

Man fantaseert over dynamische energie mogelijkheden

Check! Maar hoe werkt dit dan in de praktijk?

Je kunt ook bij een dynamisch energiecontract salderen, maar dit werkt anders dan bij een contract met een vast tarief. Bij een dynamisch contract worden de tarieven per uur bepaald, waardoor er geen vast teruglevertarief is. De vergoeding die je krijgt voor het terugleveren van stroom is gelijk aan het stroomtarief dat op dat moment geldt, inclusief alle energiebelastingen. Als je aan het einde van het jaar meer stroom hebt teruggeleverd dan verbruikt, ontvang je voor elke kWh aan overschot meestal een vergoeding zonder energiebelasting.

Voor huishoudens met zonnepanelen is de combinatie van de salderingsregeling en dynamische energiecontracten een krachtige tool om energiekosten te beheren. Met een dynamisch energiecontract kun je de energie die je opwekt slim gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld je energie opslaan in batterijen tijdens de uren dat de zon schijnt en de prijzen laag zijn. Deze kun je dan weer gebruiken of terugleveren aan het net wanneer de prijzen hoger zijn.

Dus.

De energiemarkt is in beweging, en met de juiste kennis en tools kun je profiteren van de voordelen van zowel de salderingsregeling als dynamische energiecontracten. Voor huiseigenaren met zonnepanelen is dit hét moment om te overwegen hoe je jouw zelf opgewekte energie het beste kunt benutten.

Overtuigd?

Wil je meer weten over dynamische energiecontracten en hoe deze je kunnen helpen om kosten te besparen en duurzamer te leven? Lees dan meer hier of neem contact op voor persoonlijk advies of meer uitleg. Check ook onze andere blogs voor meer informatie over dynamische energie.